Lån er en gammeldags og moderne måde at udveksle varer, tjenester med videre på

20 April 2021 Anders Lundtang Hansen

editorial

Er der noget, som du vil låne?

Den sætning har man måske hørt mange gange, og man har måske selv ytret den, hvis der er nogen, der viser interesse for noget, eller man selv udviser nysgerrighed for en andens ting.

Hvis der er tale om noget fysisk, og man kender hinanden godt, kan sådan et lån af nogle sager måske fører til en gave mod lidt betaling eller ingen betaling, og det cementerer et godt bånd mellem venner.

Samtidig kan det dog blive roden til et dårligt naboskab, hvis man ender i en strid om, at man ikke har fået afleveret noget tilbage, som man lånte, men som der ikke var en tilbageleveringsdato for – og så ender det måske i påstand mod påstand.

I moderne sammenhæng tænker man mere på det med et “lån” som, at man skal låne penge, og det kan jo gøres på mange måder og årsager lige fra, at man gerne vil overleve til, at man vil leve lidt (ekstra) godt.

Hvad der er lånt, skal leveres tilbage igen

Faktisk hæver vi mennesker os over de fleste dyr ved at have organiseret den her låneform og endda omdanne og omlægge et lån, så det ikke bliver en til en-forestilling, hvor man udveksler det samme af værdi.

Det kan være genstande for en tjeneste, en vigtig genstand for mange, mindre vigtige.

Man kan sidde i gæld med tjenester, som jo også er en form for lån.

Den måde at låne på er også blevet til penge, fordi man havde brug for at finde ud af, hvad ting var værd og have en værdi og dermed i valuta for det.

Det gjorde det lettere at give disse penge ud for handelsvarer og meget andet.

Hele folk spekulerer jo i lån. Se bare på din bank, og de lever jo blandt andet af renter, investeringer og aktier, som der også er en slags lån.

More articles